Svinn tips

Svinn TIPS
VI DELAR MED OSS AV LITE OLIKA Svinn TIPS! 

Frukt och bärsäsong!
Slutet på augusti och hösten är på intåg. Denna tid är en högtid för alla som gillar frukt och bär. Allt ska plockas in och tas om hand om. Tiden är liten och mycket ska hinnas med. Även vi har lite tid ibland för att hinna med allt. Ett exempel är i somras när vi började ett nytt samarbete med en jordgubbsleverantör här i norr. Vi skulle på kort tid ta hand om eventuella jordgubbar som egentligen skulle kastas för att de inte höll kvalitén. Vilket vi tyckte var ett superbra alternativ för att kunna ta fram en ny produkt hos oss. Mitt under högsäsongen tog vi hand om jordgubbar som vi kvickt fryste in för att kunna arbeta med senare i höst. På så vis minskade vi matsvinnet för leverantören och vi valde att frysa in jordgubbarna för att kunna ta hand om dem senare. Nu när det är lite lugnare hos oss kokar vi marmelader för fullt, perfekt inför kommande julsäsong. Tipset vi vill skicka med er är att stressa inte, stoppa frukten eller bären i frysen. Frys hela frukter om det underlättar, exempelvis ta bort kärnhusen på äpplena och stoppa ned dem i frysen. Eller som vi gjorde fryste in hela jordgubbar utan det gröna. Ta fram lite i taget och sylta, safta eller dylikt.

Vad kan du hitta på med alla skal från skaldjuren?
Just nu är det skaldjurstider och många skal från skaldjuren blir över och slängs. Vad passar då bättre än att ta hand om skalen, koka sin egna fond och ha grunden till kommande fisk- eller skaldjurssoppa/gryta. I förra veckan hade vi skaldjurshelg i butiken, en del skal blev över och Daniel passade då på att koka fond. Först rostar han skalen i ugnen på 200 grader i ca 15-20 minuter. Sen är det dags för stora grytan. I med skalen, olika rostaker, lök och eventuellt vitlök. Han tillsätter vatten och eventuellt vin. Låt allt koka länge på låg värme. Skumma av det som flyter upp på ytan under tiden om du vill ha en klar fond. Låt fonden stå till sig med skaldjuren i för att få mer smak, gärna över natten i kylen. Sila och fonden är redo för att användas. Vi fryser våran fond för att kunna användas senare. 


 

Bokning & Beställning

hos oss kan ni beställa 24 timmar om dygnet!

Vi erbjuder ett antala olika produkter att beställa och köpa via vår webshop. Ni hittar bland annat vår Järnpåse, säsongspåsar, bröd, kött osv.