HÄMTAR ÖPPETTIDER... VISA ÖPPETTIDER
111
Torsdagen den 12 maj lanseras glassen med smak av Palt i Piteå. Glassen är ett samarbete mellan Järnspisens Matbod och Tegelbrukets hantverksmejeri inom ramen för ett gemensamt matintresse och utgör en hyllning till Piteå som firar 401 årsdag.

– Vi är två kreativa företag med ett stort intresse för gastronomi. Vi har slagit våra grytor samman och hyllar nu vår stad med vår gemensamma satsning, säger Daniel Lindström, Järnspisens Matbod

Cecilia Lindström, ägare vid Järnspisen matbod, fortsätter och poängterar fördelarna när kompetenser och erfarenheter vävs samman med ett gemensamt mål att skapa produkter med ansvar för den lokala bygden.

– Att samarbeta är otroligt viktigt för alla företagare då vi alla har olika styrkor och kunskaper. För oss är ett samarbete en stolthet och ett sätt att visa att vi tillsammans kan skapa produkter med ansvar för vår lokala byggd. – Cecilia Lindström, Järnspisen Matbod

En glass med lokal förankring
Palt och Piteå har en central roll för Piteåborna. Alla har sin egen favorit och sin tradition i allt från recept, kokande och ätande.

Järnspisens Matbod, en lokal delikatessbutik med tillhörande matstudio, har under lång tid arbetat med lokalt förankrad mat. Tegelbrukets hantverksmejeri tillverkar glass av hög kvalitet med fokus på lokala råvaror och hantverksskicklighet. Genom samarbetet mellan de två företagen har den nya produktionen av piteglassen vuxit fram.

– Vår vision är att alltid leverera en premiumglass som verkligen smakar som etiketten visar och utan konstiga tillsatser. En otjorvig glass helt enkelt, konstaterar Sebastian Gröndal, Tegelbrukets hantverksmejeri.

Paltfakta
Palt är en uppskattad rätt i norra Sverige och idag finns många olika varianter av denna rätt, bland annat pitepalt. Vanligtvis äts palten, som är en kokt vitgrå rund klump, gjord på råriven potatis, mjöl och salt med fläsk inuti, tillsammans med smör och lingonsylt. Till palten serveras oftast ett glas mjölk.

Järnspisens Matbod en delikatessbutik i centrala Piteå. Där matlagning står i fokus i form av matpåsar, catering och delikatesser. Tegelbrukets hantverksmejeri produceras glass i Boden. Där de tillverkar glass utan tjorv och konstigheter.

För mer information:
Daniel Lindström, Järnspisens Matbod, 0911 – 199 20
Sebastian Gröndal, Tegelbrukets hantverksmejeri, 076 -111 31 16

På bilderna
Cecilia & Daniel Lindström ägare Järnspisen Matbod
Sebastian Gröndal delägare Tegelbrukets Hantverksmejeri
Julia Grönberg glassmästare Tegelbrukets Hantverksmejeri