HÄMTAR ÖPPETTIDER... VISA ÖPPETTIDER
111

Varje år i början på året sätter vi fem olika hållbarhetsmål som vi ska arbeta med kommande år. Detta för att arbeta mot agenda 2030 och de globala målen. När vi flyttande in i våra lokaler 2016 valde vi att sätta fem olika mål varje år.

Årets mål 2021
♻️
Lyfta våra Fairtrade- produkter & bidra till en hållbar handel.
💻Utveckla och arbeta vidare med våra online verktyg för att hjälpa till och minska matsvinnet.
👨‍🍳Arbeta med att utveckla köket och utrustningen för att arbeta mer hållbart och spara på miljön.
📗Lära ut mer och utbilda oss själva för mer kunskap inom hållbarhet.
✳️Öka medvetenheten om våra egna produkter, som vi framställer hos oss på Järnspisens Matbod.

Tidigare mål
♻️ Arbetat med vår återvinning & källsortering. – Resultat: att vi källsorterar.
?️ Bytt våra påsar från plast till bara papper.- Resultat: Vi använder enbart papperspåsar.
? Arbetat med en matsvinnsapp. – Resultat: Vi är med i appen Karma – Rädda mat
? Tagit fram ett vegetariskt alternativ till vår Järnpåse. – Resultat: Vi har en månandens vegetariska påse.
? Hjälpt lokala leverantörer att ta till vara på deras svinn. – Resultat: Ex. vår jordgubbsmarmelad.
? Arbetat med nya hållbara förpackningar för vårt take away tema ex. järnpåsen, ost- och charkbricka. – Resultat: Vi arbetar uteslutande med papperslådor och 80% återvunnen plast.
❄️Tagit fram produkter som vi kan frysa för att få längre hållbarhet. Resultat – ex. våra soppor och desserter.
? Arbetat med återvunnet material för vår butiksinredning och tagit tillvara på det vi kan och återvinna. – Resultat: Alla inventarier i butiken är återvunnet och återvinns.

Våra mål 2020
✔️
Helgens lokala produkt – varje helg ska vi presentera en ny lokal produkt/producent. Det ska alltså bli 52 olika nya produkter/producenter för år 2020.
✔️ Glutenfritt – vi har under året börjat arbeta med att hitta olika alternativ till er kunder som söker ex. glutenfritt alternativ. Men detta har vi även utökat till att även börjat kolla på andra alternativ som sockerfritt, mjölkfritt och vegan ec.
✔️ Samarbeten – vi har under många år samarbetat med en rad olika företag. Vilket vi tycker är otroligt kul. Att få komma ut och se hur det är i andra miljöer och att få hjälpa när det behövs. Detta är något som är väldigt viktigt för oss. Samarbeten behövs för att vi ska kunna hålla ihop och få en levande kommun.
✔️Eldrimner – under detta året ska vi ta hjälp av och ta del av Eldrimner – Nationellt resurscentrum för mathantverk. Vi ska också bli en del i deras mathantverk med bland annat våra egna marmelader.
✔️Fairtrade – lyfta de produkter vi använder inom Fairtrade och de vi säljer i butiken. Bland annat använder vi enbart Fairtrade vin i vår matlagning, kaffe, socker, kakao mm. 🍷