Slutet på augusti och hösten är på intåg. Denna tid är en högtid för alla som gillar frukt och bär. Allt ska plockas in och tas om hand om. Tiden är liten och mycket ska hinnas med. Även vi har lite tid ibland för att hinna med allt. Ett exempel är i somras när vi började ett nytt samarbete med en jordgubbsleverantör här i norr. Vi skulle på kort tid ta hand om eventuella jordgubbar som egentligen skulle kastas för att de inte höll kvalitén. Vilket vi tyckte var ett superbra alternativ för att kunna ta fram en ny produkt hos oss. Mitt under högsäsongen tog vi hand om jordgubbar som vi kvickt fryste in för att kunna arbeta med senare i höst. På så vis minskade vi matsvinnet för leverantören och vi valde att frysa in jordgubbarna för att kunna ta hand om dem senare. Nu när det är lite lugnare hos oss kokar vi marmelader för fullt, perfekt inför kommande julsäsong. Tipset vi vill skicka med er är att stressa inte, stoppa frukten eller bären i frysen. Frys hela frukter om det underlättar, exempelvis ta bort kärnhusen på äpplena och stoppa ned dem i frysen. Eller som vi gjorde fryste in hela jordgubbar utan det gröna. Ta fram lite i taget och sylta, safta eller dylikt.
Senaste kommentarer