HÄMTAR ÖPPETTIDER... VISA ÖPPETTIDER
111

Baobröd serveras med Norrländskkarré, yoghurtdressing, lingon, syltad lök och krossade paltchips.

Ett trevligt sätt att servera då du kan fylla bröden med alla tillbehör vid bordet som tex tacos. Det mesta kan förberedas dagen innan.

Ingredienser:
Baobröd
2 tsk torrjäst
2 dl mjölk, fingervarm
5 dl vetemjöl
3 msk strösocker
0,5 tsk salt
3 krm bakpulver
3 krm bikarbonat
2 msk neutral matolja
2 msk sesamolja, till pensling

Fyllning
1 kg norrländskkarré
½ st citron & zest
1 liten bunt färsk timjan, hackad
Salt & ”5-peppar”
2 schalottenlökar
0.5 dl vatten

Tillbehör
1 palt tex utan fläsk
1 stor rödlök
1 dl ättika*
2 dl socker*
3 dl vatten*
1 dl lingon
1 dl socker**
1 dl vatten**
2 dl norrmejeriets turkiskyoghurt
1 st limezest
salt
1 fp krispsallad
1 kruka färsk korriander
1 dl hoisinsås
0,5 dl lingonpuré (mixade lingon)

Gör så här:
Karré del 1. Börja med köttet då det tar flera timmar i ugnen. Ta fram karrén, salta och peppra väl på båda sidor. Tillsätt hackad timjan och citronzest runt om karrén. Skala och skär i större bitar schalottenlök, sätt det i en ugnssäker form. Ta karrén och lägg den över löken samt häll i vattnet. Täck över med aluminiumfolie sätt den i ugnen i ca 5 timmar i 125 grader.

Buns
1.
 I en degblandare, blanda jäst och mjölk. Tillsätt övriga ingredienser och kör på lägsta fart i ca 10 minuter. Degen ska vara smidig och blank. Låt jäsa till dubbel storlek eller i 1-1,5 timme under plastfolie.
2. Lägg upp degen på arbetsbänken och dela i 20 jämnstora bitar. Låt jäsa i 30 minuter under ren kökshandduk.
3. Kavla ut varje degbit till en ca 10 cm oval platta. Pensla tunt med sesamolja och vik sedan över en sida så det blir som en halvmåne.
4. Om du använder ångugn: Lägg bakplåtspapper på en plåt och sprid ut samtliga degbitar på bakplåtspapperet. Om du använder bambukorg: Klipp ut 20 stycken 10×10 cm bitar av bakplåtspapper. Lägg en degbit på en bit bakplåtspapper och gör sedan likadant med samtliga degbitar.
5. Jäs under duken igen i 45 minuter och ånga sedan i 10 minuter antingen ångugn eller bambukorg.

Fyllning
Medan bröden jäser, förbered tillbehören.
1. Paltchips, (Chipsen kan gärna göras dagen innan). Skär palten väldigt tunt med kniv. Lägg bakplåtspapper på en plåt och sätt skivorna på pappret. Strö lite salt uppe på skivorna. Torka i ugn på 130 grader i ca 10 minuter. Låt stå torrt. Krossa sedan chipsen till ett grövre strössel med en mortel eller med en sked i en skål. Förvaras torrt i en burk.

2. Syltad lök, (Går också bra att göra någon dag innan). ”Koka upp 1,2,3 – lagen” (Ingredienserna med en *). Under tiden, skala rödlöken och skiva tunna halvmånar. Lägg dem i en skål. När lagen börja koka, häll den över skivade löken och låt dra. Förvaras i kylen i en tätt burk.

3. Lingonen, (Lingonen kan gärna göras dagen innan). Gör ett uppkok av socker och vatten, (Ingredienserna med en **). Häll sockerlagen sedan över lingonen och låt dra. Förvaras i kylen i en tätt burk.

4. Yoghurtdressing. Blanda yoghurten i en skål smaksätt med salt. Riv limezest över yoghurten och blanda väl. Låt stå i kylen tills servering.

5. Krispsallad & Koriander. Ta fram krispsallad och korriander. Skölj under rinnande vatten, lägg upp i en skål.

Karré del 2.Ta ut köttet när det är klart. Låt det vila en stund. Ta och dra köttet med två gafflar för att få isär köttet. När det är klart, sila över skyn från ugnsformen och tillsätt lingonpurén och hoisinsåsen. Blanda väl ihop allt. Värm köttet i en kastrull och servera.

Servering
Fyll bröden med karrén och toppa med alla goda tillbehör.